Wie is de baas van de gemeente?

Waar begin je als je iets over de lokale politiek wilt weten? Bij de burgemeester natuurlijk! Zo gingen wij vol vragen naar het gemeentehuis. De baas van de gemeente, die weet ons vast alles te vertellen over de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Christiaan van der Kamp wist inderdaad van alles te vertellen en deed dit ook vol enthousiasme. En hij wist ons te verrassen met een aantal onverwachte antwoorden. 

Burgemeester Van der Kamp

De gemeenteraadsverkiezingen, daar heeft de burgemeester inhoudelijk niks mee te maken. De burgemeester wordt namelijk gekozen voor een periode van zes jaar, in tegenstelling tot de gemeenteraad die vier jaar zit. Wie de krant elke week leest, weet dat natuurlijk. (Wij hadden het blijkbaar gemist.) Op 15 februari van dit jaar besloot de gemeenteraad besloten om Christiaan van der Kamp weer voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn. Op 1 juli heeft de Commisaris van de Koning die voordracht omgezet in een benoeming voor opnieuw zes jaar. 

Baas van de gemeente?

Christiaan van der Kamp is dus nu al zes jaar dé baas van de gemeente. Want, de burgemeester is toch het hoogste ambt binnen de gemeente? Fout. Het is de gemeenteraad die de beslissingen neemt, volgens de burgemeester. Daarmee maakt hij ons gelijk duidelijk waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen op wie er straks in de gemeenteraad plaatsnemen. Want dat zijn de mensen die het echt voor het zeggen hebben. 

Wie zitten in de gemeenteraad?

Wie zijn de mensen die in de gemeenteraad zitten? En wat doen ze? Hebben ze daarvoor geleerd? Is het een baan? Krijgen ze ervoor betaald? En wat doen de wethouders dan? Worden zij ook gekozen? De komende maanden gaan wij op zoek naar de antwoorden op onder meer deze vragen. Want dat ene gesprekje met de burgemeester maakt duidelijk dat er nog een hoop te leren valt over de lokale politiek.