Stoelendans

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 hebben in Bodegraven-Reeuwijk 15.907 personen gestemd; 43 daarvan waren ongeldig en 58 stembiljetten waren blanco ingeleverd. Het aantal te verdelen stemmen kwam dus uit op 15.806. Het aantal zetels in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk is 23. Het aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels geeft de ‘kiesdeler’. De kiesdeler kwam in 2014 uit op 15.806 : 23 = 687. Dit getal geeft het aantal stemmen weer dat nodig is voor één zetel in de gemeenteraad. Voor één zetel moest er in 2014 (minimaal) door 687 personen op een partij gestemd zijn. Voor twee zetels in de raad waren toen 1374 stemmen nodig. D66 haalde dat niet in 2014, zij bleven steken op 1276. Dat de partij toch met twee leden in de gemeenteraad zit, komt door de zogenaamde ‘restzetels’.

Om de restzetels te berekenen wordt eerst van alle partijen de behaalde stemmen gedeeld door 687. Dat zijn de zetels (zeg maar stoelen) die een partij sowieso mag bezetten. Er zijn dan nog geen 23 stoelen verdeeld. De zogenaamde ‘restzetels’ gaan naar de partij(en) die gemiddeld de meeste stemmen per zetel hebben behaald.

Om te zien hoe het werkt, kijken we hieronder even terug naar 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Er waren in 2014 maar liefst vier restzetels te verdelen.
** In het schema hierboven hebben we in één keer alle restzetels verdeeld. Dit hebben we gedaan om het principe van restzetels uit te leggen, maar correct is het niet.
In werkelijkheid wordt na de toewijzing van een restzetel elke keer opnieuw het gemiddelde bepaald. Op deze wijze maakt een partij kans op meerdere restzetels.
Kijk voor de exacte rekenmethode op www.parlement.com en zoek op zetelverdeling.