Je bent jong en je wilt wat

Niet alle kroegverhalen die je te horen krijgt, zijn even sterk. Vele beginnen met ‘Wat ik nou toch heb meegemaakt!’, maar eindigen meestal niet met ‘En even later sloot ik mij aan bij een politieke partij.’ Dit is wel het verhaal van Martijn van Wensveen (27) uit Bodegraven. Met zijn vrienden discussieerde hij over de politiek, want ze mochten binnenkort voor het eerst stemmen. Spannend!

DOOR SANNE LENSELINK

Voor Martijn kwam er, na het invullen van meerdere stemwijzers en het lezen van partijprogramma’s, duidelijk één partij uit: de PvdA. Vanaf zijn achttiende is hij lid van de landelijke PvdA en nu staat Martijn op de tweede plek in de verkiezingslijst van PvdA Bodegraven-Reeuwijk. Maar hoe is het om als jongere in de politiek te zitten tussen de ‘oudjes’?

Als leeftijdsgenoten en mede-millennials vroegen we Martijn het hemd van het lijf in Grand Café de Buren. Vroeger had dit café de naam Buren van de Raad, een erg toepasselijke naam omdat het naast het gemeentehuis staat. Elke politieke partij staat te springen om jongeren en geeft ze het liefst een prominente plek op de verkiezingslijst. Martijn is dan ook nummer twee van de PvdA in Bodegraven-Reeuwijk. “Ik ga me inzetten voor jongeren in de breedste zin van het woord. Ik ben voor meer culturele activiteiten voor jongeren in de gemeente, maar ook voor andere zaken zoals betaalbare woningen.”

Grijze koppen

In de gemeenteraad zitten maar weinig jongeren tussen alle grijze koppen. “Dat is jammer,” zegt Martijn, “je wilt toch alle lagen van de bevolking in je partij hebben. Maar ik snap het wel, veel jongeren zijn druk met hun studie of hebben andere interesses. Gelukkig zijn mijn vrienden wel geïnteresseerd in wat ik doe. Ze vinden het leuk dat ik raadslid wil worden. Anderen verklaren mij voor gek,” lacht Martijn.

In de politiek gaat het vaak over lastige onderwerpen waarvoor je specifieke kennis nodig hebt, die je alleen met jarenlange ervaring krijgt. Kijken de ervaren raadsleden dan ook anders naar iemand die net om het politieke hoekje komt kijken? Martijn ontkent dat: “Nee juist niet, ze behandelen iedereen  gelijk en nemen je ook serieus. Het maakt niet uit van welke partij je bent. Wel is het zo dat iedereen gelijk enthousiast wordt wanneer ze een jonkie zien. Ze willen je graag helpen, ik krijg tips wat ik juist wel, niet of beter moet doen.”

Politieke carrière

“Rond mijn achttiende heb ik me ingeschreven als lid van de landelijke PvdA,” vertelt Martijn. Een paar keer werd hij gebeld met de vraag of hij actief lid wilde worden van de jongerenafdeling van de PvdA. “Maar dat hield ik af, ik had het veel te druk met mijn studie en verenigingswerk. Maar dat is veranderd en ben ik afgelopen zomer lid geworden van de fractie van PvdA in Bodegraven-Reeuwijk.”

Martijn: “Tijdens een fractievergadering in september, werd gevraagd of ik het officieel wilde maken. Ik was al fractielid, maar nog niet beëdigd.” Dat houdt in dat je een eed of belofte aflegt in het bijzijn van de burgemeester. Daarbij zweer, of verklaar en beloof je, dat je goed je best gaat doen en de wetten naleeft als fractie- en raadslid. “Samen met lijsttrekker Monique Jonker Verbakel zijn we diezelfde dag nog beëdigd. Je mag dan meer doen en kan stukken lezen die niet voor iedereen openbaar zijn. Daar leer je echt veel van.”

Wat Martijn het leukst vindt aan fractielid zijn, is voor hem lastig om te benoemen. “Zo lang loop ik nog niet mee, het is work in progress. Ik ga gelijk uitzoeken hoe het zit als ik ergens achter kom, of denk dit klopt of hoort niet. Daar zit voor mij de uitdaging en dan ga ik er helemaal voor.” Martijn is niet bang om zijn mond open te trekken tijdens vergaderingen, ondanks dat hij stottert. “Dan wachten ze maar even. Ik laat me daardoor niet tegenhouden.”

 

Martijn van Wensveen is geboren in Bodegraven en woont daar al zijn hele leven. Hij heeft informatica gestudeerd op het hbo, maar niet af kunnen maken. Hij is programmeur en ontwikkelt nu software voor de bouw. Als ict’er is zijn hobby gamen, maar daar heeft hij bijna geen tijd voor met al zijn verenigingswerk. En zijn vriendin, met wie hij drie jaar samenwoont, vindt het ook gezellig als hij een keer een avondje thuis is.

Als Martijn in de gemeenteraad komt, blijft hij gewoon fulltime werken. Hij is het gewend om een bezige bij te zijn; van jongs af aan is hij actief in het Bodegraafse verenigingsleven. Bij het juniorkoor in de kerk, als scoutingleider en bij de Katholieke Plattelands Jongeren. De KPJ is een gezelligheidsvereniging voor jongeren. Martijn zit zeven jaar in het bestuur, waarvan drie als voorzitter. Daarmee gaat hij stoppen in dezelfde week als dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. “Ik steek nu tien tot twaalf uur per week in verenigingswerk, die tijd ga ik besteden aan de PvdA.”