SGP gaat voor christelijk, constructief en betrouwbaar

Christelijk, constructief en betrouwbaar’ is het beeld dat de SGP graag meeneemt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de top van de kandidatenlijst staan in de personen van Jan Leendert van den Heuvel en Henk van der Smit dan ook twee ervaren bestuurders die hun kennis en kunde ook de komende vier jaar graag willen inzetten voor de gemeenschap.

Lijsttrekker Jan Leendert van den Heuvel (52) is al sinds 1990 actief in de lokale politiek. Hij was 11 jaar voorzitter van de SGP kiesvereniging en werd in 2002 lid van de gemeenteraad van Bodegraven. In 2013 is Jan Leendert, die van beroep civielrechtelijk advocaat is, wethouder geworden in de nieuwe coalitie die toen werd gevormd. Hij is inmiddels al weer voor de vijfde maal lijsttrekker van zijn partij. Aan stoppen heeft hij niet gedacht. “Ik doe het werk met veel plezier. Het wethouderschap geeft mij veel voldoening omdat je dagelijks ervaart dat je kan bijdragen aan het welzijn van onze gemeenschap.”

Reeuwijker Henk van der Smit (69) is net als zijn partijgenoot ook zo’n 30 jaar politiek actief. Kort na de fusie tussen de gemeenten Reeuwijk en Driebruggen werd hij gemeenteraadslid en vier jaar later wethouder van de gemeente Reeuwijk. Zelf geeft hij aan dat hij nog lang niet uitgekeken is op het raadswerk. “Ik heb er nog veel zin in. Ik heb gemerkt dat je met de opgebouwde kennis en ervaring nog een goede bijdrage kan leveren zonder anderen voor de voeten te lopen.” Naast zijn raadswerk is Henk nog steeds actief als secretaris van de Belangenbehartiging Greenport Boskoop en als voorzitter van de adviesraad Landbouw en Natuur in de Krimpenerwaard.

Schouders eronder

Beide kandidaat-raadsleden houden een goed gevoel over aan de wijze waarop zij de laatste vier jaar hebben kunnen functioneren. Jan Leendert: “In het college was er sprake van een heel prettige samenwerking. We hebben de schouders eronder gezet en dat was ook nodig in de financieel moeilijke tijd. We hebben echt veel zaken op een collegiale wijze kunnen oppakken.” Kijkend vanuit de raad deelt Henk die gevoelens. “In mijn ogen was er sprake van een losse coalitie. Dat betekent dat wij in de raad een oor hebben gehad voor de ideeën die vanuit de oppositie kwamen. Die werden inhoudelijk beoordeeld en niet zelden meegenomen in de beleidsvorming. In deze context willen we weer graag meebesturen in een nieuw college.” Mocht dat zo zijn dan is Jan Leendert van den Heuvel weer de beoogde wethouder. Als de SGP geen deel gaat uitmaken van de coalitie, zal hij zijn raadszetel, net als vroeger, weer gaan innemen.

Weideveld en Oude Tol

In een korte terugblik vertellen de heren dat ze met veel voldoening terugkijken op het weer vlot trekken van de bouwprogramma’s in Weideveld en Oude Tol. “Met name Oude Tol zat door een aantal oorzaken muurvast. Het op gang brengen van de bouwprogramma’s was buitengewoon belangrijk voor onze inwoners, voor de lokale economie en ook voor de gemeentefinanciën. Ik ben ook blij dat de raad heeft ingestemd met de bouwplannen voor basisscholen in Bodegraven en Nieuwerbrug en recent het bestemmingsplan voor de Verhoeff Rollmanschool heeft vastgesteld. Wij hebben veel aandacht kunnen besteden aan het plassengebied en ook het plan voor de Dorps Ontwikkeling Maatschappij gelanceerd, een dossier dat overigens in de komende tijd nog veel aandacht zal vragen. Dat laatste geldt ook voor de wijze waarop wij voorlichting en inspraak regelen. Dat moet nog eens goed tegen het licht worden gehouden. Wij willen ook kijken naar de wijze waarop wij het raadswerk organiseren. We zullen dat zo moeten doen dat de raadsleden in staat zijn voldoende in contact te blijven met de inwoners.”

Betrouwbaar

Gevraagd naar de algemene partijfilosofie komen termen als christelijk, constructief en betrouwbaar naar voren. “Dat willen we graag laten zien als onze kernkwaliteit. Wij proberen zowel in de raad als in de commissie en het college een bare bestuurder te zijn en afspraken na te komen. Bij dat alles is het welzijn van onze dorpen en hun inwoners leidraad.” Drie speerpunten Als eerste speerpunt noemen de SGP-politici het goede onderhoud van de openbare ruimte. “Door de financiële perikelen moesten we daar een stapje terugdoen, maar we dat vraagt nu weer meer geld en aandacht. De dorps- en wijkteams kunnen daar een goede bijdrage aan leveren evenals de individuele inwoners.” Als twee punt komen de kansen voor de ondernemers naar voren. “Er is al jaren veel geïnvesteerd in het centrum van Bodegraven, maar het is nogal versnipperd gebeurd. Met de centrumvisie is daar meer structuur in gekomen, maar het vraagt wel om een goede uitwerking van de deelplannen. Het scheppen van voldoende parkeer­gelegenheid is één van de problemen die om een oplossing vragen. De agrarische activiteiten zijn in onze gemeente erg belangrijk. Ook die ondernemers moeten wij faciliteren in een goede afweging met de omgeving en natuur en landschap.” Als derde punt wordt een gezond financieel beleid genoemd. “We hebben een dalende lijn in onze schuldenlast en inmiddels een overschot op de begroting. Dat moeten we vasthouden, maar gelijk­tijdig moeten we proberen de gemeentelijke lasten stapje voor stapje omlaag te brengen. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen doen door geen inflatiecorrectie op de OZB meer toe te passen.” De SGP hoopt na de verkiezingen ten­minste met 3 zetels terug te kunnen komen. “Als we dat kunnen halen met wat meer stemmen, dan zouden wij dat als een beloning zien. Verder verwachten wij geen grote verschuivingen binnen de raad.”

Tekst: Bert Verver