Robèrt Smits voor derde maal lijsttrekker GroenLinks

Met de benoeming van Robèrt Smits (54) als lijsttrekker geeft GroenLinks aan dat het de route die de laatste jaren is ingezet om de gemeente duurzamer, socialer en sportiever te maken, wordt voortgezet. Robèrt is, na 7 jaar raadslidmaatschap, inmiddels een bekend gezicht geworden in de raad waarin hij zijn betogen vaak met een vleugje humor verluchtigt. Op de tweede plaats staat Reinoud Doeschot die al 6 jaar ervaring opbouwde als commissielid.

Terwijl de Oude Rijn achter zijn huis spiegelt in de winterzon vertelt Robèrt dat hij veel voldoening haalt uit het raadswerk, hoewel hem dat veel tijd kost naast zijn baan bij de Milieudienst Rijnmond als specialist Ruimtelijke Ordening en contactpersoon voor enkele gemeenten. “Ik haal nog steeds heel veel energie uit het raadswerk en de contacten die ik daardoor met de inwoners mag hebben. Een extra motivatie daarbij is de rol die wij ook in de komende jaren moeten en kunnen spelen bij de energietransitie. Getalsmatig kunnen wij met de partij zeker nog een stap maken en ik zie voor mijzelf ook een rol weggelegd bij de coaching van drie nieuwe fractieleden.”

Reinoud Doeschot is werkzaam bij het Zorginstituut waar onder andere de relatie tussen verzekerden en verzekeringen wordt geregeld. “Ik ben vanuit mijn betrokkenheid bij de zorg mij voor de lokale politiek gaan interesseren. Ik zag de overdracht van het sociale domein aankomen met daarbij een belangrijke rol voor de gemeenten. Na het commissiewerk wil ik graag de stap naar de raad maken, omdat daar uiteindelijk de besluiten worden genomen en omdat daar ook de controlerende functie voor het college ligt.”

Zwaar pakket

Terugkijkend op het raadswerk in de afgelopen vier jaar concludeert Robèrt dat het pakket voor één raadslid wel zwaar is. “Gelukkig leveren de commissieleden een goede bijdrage. En bij cruciale zaken hebben wij met de andere (oppositie)partijen geprobeerd samen te werken en dat is in veel gevallen gelukt. Zo is de duurzaamheid een wezenlijk onderdeel geworden van de besluitvorming. Wij zitten niet in de raad om tegen te werken, dus bij goede ideeën hebben wij het college gesteund. Via de zogeheten motie 4 hebben wij geprobeerd de dorps- en wijkteams en de inwoners uit te dagen met goede ideeën voor de leefomgeving te komen en in iedere kern is daarvan wat gerealiseerd. De positie van de teams en de inwoners kan overigens nog worden verbeterd. Laat ze meedenken, meepraten en meebeslissen. De kaders daarvoor moeten wel duidelijk zijn om teleurstelling te voorkomen. Wij moeten ons ook inspannen om de bewoners die zich minder gemakkelijk uiten ook mee te nemen. In dat geheel kunnen wij als raad een stevige rol vervullen.”

Lokale partijfilosofie

Voor de lijstaanvoerder van GroenLinks is de lokale partijfilosofie helder. “Wij staan primair voor een groene en duurzame agenda. Vanuit ons sociale karakter willen we veel oog hebben voor de mensen die wel willen maar niet kunnen. Wij willen dat iedere kern een programma opstelt met breed gedragen initiatieven, waarbij wij ervoor moeten waken dat de dorps- en wijkteams geen verlengstuk worden van de gemeente. Het sociale domein is in onze gemeente goed opgepakt, maar op onderdelen, zoals jeugdzorg, kan het effectiever. Ook zouden we meer inzet willen op de begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Drie speerpunten

Het is niet zo verrassend dat als eerste speerpunt genoemd wordt het realiseren van schone energie in Bodegraven-Reeu­wijk. Voor GroenLinks is het logisch dat de gemeente een belangrijke bijdrage moet leveren om ervoor te zorgen dat die energie ook binnen de gemeentegrens kan worden opgewekt. “Wij willen de oplossingen niet elders neerleggen. Als wij zelf geen bijdrage leveren zal het nooit genoeg worden om de fossiele brandstoffen te vervangen. Bovendien: wat dichtbij wordt opgewekt, kent minder transportverliezen. Wij zullen de goede keuzes moeten maken om de routekaart die we hebben gemaakt voor een klimaatneutrale gemeente in 2035 in te vullen.”

Het tweede speerpunt is verbonden met het credo ‘groen blijft groen en water blijft water’.

“Wij hebben nieuwbouw nodig om de vooruitgang te ondersteunen, maar laten we onze mooie landschappen en de daarin gelegen historische lintbebouwingen koesteren. Er ligt een flinke opgave om binnen de huidige bebouwingsgrenzen ruimte voor nieuwbouw te vinden. Daar liggen mogelijkheden, maar we moeten wellicht wel wat de hoogte in.”

Het derde speerpunt is ‘samen leven, sporten en musiceren’. “Dat willen we blijven faciliteren want in onze ogen zijn zowel sport als muziek heel belangrijk om de jeugd zich te laten ontplooien. Bravo is op dat gebied een mooi project maar wij zouden willen dat de Huizen van Alles ook een rol gaan vervullen om de overgang naar de reguliere sport- en cultuurverenigingen te vergemakkelijken. Verder zijn wij een voorstander van één beheerorganisatie voor de sportaccommodaties, maar mogelijk ook van ander gemeentelijk vastgoed. Daarmee kan een effectiever beheer worden bereikt waardoor de kosten voor de gebruikers omlaag kunnen.”

Graag drie zetels

GroenLinks heeft gemeentebreed een stevige campagne opgezet. Met een enthousiast en energiek team zal bij alle deuren worden aangebeld voor een korte kennismaking en de oproep toch vooral te gaan stemmen. De eerste bezoeken leverden een positieve respons op. Verder worden gedurende 10 weken, 6 dagen per week, via facebook de kernpunten uit het verkiezingsprogramma gepresenteerd. “Met de resultaten die wij de afgelopen jaren geboekt hebben, streven we naar drie zetels. Als dat lukt zijn we zeker gesprekspartner voor deelname in de coalitie.” Mocht het zover komen, dan zal Robèrt Smits de beoogde wethouderkandidaat zijn.

Tekst en beeld: Bert Verver