VVD kandidaten gaan vol goede moed de verkiezingen in

Met het vertrek van de ervaren politici Lizette Visscher en Gerrit van Eijk was het voor de lokale afdeling van de VVD noodzakelijk om de top van de kandidatenlijst te vernieuwen. De twee eerste plaatsen worden voor de komende verkiezingen ingenomen door lijsttrekker Willem Zuyderduyn en Frank Rijkaart, twee kandidaten die de afgelopen jaren al veel ervaring hebben opgedaan.

Willem Zuyderduyn (48) komt oorspronkelijk uit Katwijk maar woont inmiddels 8 jaar met vrouw en drie kinderen in Bodegraven. In zijn vorige woonplaats was Willem, die directeur is van een financieringsmaatschappij, al in het bestuur van de VVD en na zijn verhuizing heeft hij zijn activiteiten op het politieke vlak in Bodegraven-Reeuwijk voortgezet. In 2014 werd hij lid van de commissie Samenleving en sinds februari 2016 is hij raadslid. Willem: “Lokale politiek is je buurt. Je kunt daar heel concreet iets voor betekenen. Het is serieus werk dat inhoudelijk buitengewoon interessant is en toen bleek dat er binnen de partij voldoende steun voor mij was, heb ik het lijsttrekkerschap op mij genomen.”

Ook Frank Rijkaart (40) heeft al een goede leerschool achter de rug. Hij woont zijn hele leven al met veel plezier, inmiddels met vrouw en twee kinderen, in Bodegraven waar het hele gezin nauw betrokken is bij BZ&PC. Frank, die werkzaam is als financieel rechercheur bij de politie in Gouda, is sinds 2013 actief in de lokale politiek. “Vanuit de basisprincipes voel ik mij thuis bij de VVD en ik ben na een gesprek met Lizette lid geworden. Als snel werd ik in de commissie Bestuur en Financiën benoemd. Wat ik erg waardeer, is dat je niet in het diepe wordt gegooid. De VVD kent goede opleidingsprogramma’s en binnen de fractie werd ik begeleid door ervaren raadsleden.”

Moeilijke periode
Terugkijkend op de afgelopen 4 jaar bekennen de heren dat het soms best een moeilijke periode was. “Wij waren niet gewend oppositie te voeren en het overtal van de coalitie maakte het moeilijk daar tegenop te boksen. Wij moesten onze weg daar weer in vinden.” Toch kijken zij met een positief gevoel terug op de afgelopen jaren. “Wij hebben naar ons idee toch een goede bijdrage kunnen leveren aan belangrijke dossiers, zoals het behoud van De Fuut en de nieuwbouw van De Kuil. Het heeft veel tijd en energie gekost, maar in samenwerking met de inwoners hebben wij in die dossiers toch het nodige weten te bereiken. In andere dossiers, zoals het BAS, het financieel beleid en de Droomfabriek hebben wij ons kritisch opgesteld ten aanzien van keuzes die werden gemaakt. Wij hopen wel dat de balans in de komende raad wat beter zal zijn, zodat discussies minder in beton zijn gegoten,” aldus de kandidaten die beide korter zijn gaan werken om meer tijd voor de politiek te hebben.

Kracht van mensen
Vragend naar de filosofie van zijn partij zegt Willem: “Wij gaan uit van de eigen kracht van mensen. Vanuit ons sociale gevoel snappen wij echter ook dat het wel eens tegen kan zitten en dat mensen een zetje goed kunnen gebruiken. Wij willen daar graag een bijdrage aan leveren.” Frank voegt daaraan toe dat zijn fractie dichtbij de mensen wil staan, los van de vraag op welke partij ze stemmen. “Persoonlijk contact is essentieel voor ons. Sociale media zijn daarbij belangrijk maar effectiever is het bespreken van problemen aan de keukentafel. Wij willen ons ook inzetten voor een goed ondernemersklimaat, zo blijft de zondag openstelling voor ons een punt van discussie. Ondernemers moeten daar meer vrijheid in krijgen.”

Drie speerpunten
Als gevraagd wordt naar de drie speerpunten dan is het niet onverwacht dat als eerste de sportharmonisatie wordt genoemd. “Die harmonisatie moet er komen, maar de wijze waarop moet van tafel. Niemand vindt dit meer leuk en de sportclubs moeten kunnen doen waar ze goed in zijn. Zij willen eruit komen, hebben zelf goede ideeën en als gemeente moet je die omarmen en facili­teren.” Op de twee plaats staat de jongerenhuisvesting, een onderwerp waaraan de VVD de laatste jaren al veel aandacht besteedde. “Het gaat daarbij niet alleen om de koop­sector, maar ook om betaalbare huurwoningen. De bouw daarvan gaat in de komende jaren creativiteit en lef vragen, zeker als je dat wil gaan combineren met bestaande bouw of in een combinatiebouw op bedrijventerreinen. We zullen op dat gebied wat ruimer moeten gaan denken.”

De zorg voor de openbare ruimte is het derde en laatste punt dat ter sprake komt. “Door de noodzakelijke bezuinigingen is de gemeente bij het beheer van de openbare ruimte achterop geraakt. Daar moet echt een inhaalslag worden gemaakt, want de openbare ruimte maakt een wezenlijk deel uit van je leefomgeving. Het gaat daarbij om een schone, groene leefomgeving met goede wegen, fietspaden en trottoirs, maar ook om grotere ingrepen zoals het verbeteren van het Raadhuisplein en de toegankelijk voor mensen met een beperking. Het gevoel van veiligheid moet worden vergroot, dus op kritische plaatsen zou cameratoezicht overwogen moeten worden.”

Ga stemmen
Omdat in de ogen van de VVD-kandidaten de gemeente er echt toe doet, roepen zij alle inwoners op toch echt naar de stembus te gaan. Zelf hebben zij goede verwachtingen van de uitslag. “Wij hebben prima kandidaten en een ambitieus programma en wij hopen dat onze persoonlijke contacten de kiezers over de streep zullen trekken. Wij willen graag meedoen in een nieuwe coalitie en als dat gerealiseerd kan worden, dan hebben wij in de persoon van Inge Nieuwenhuizen uit Bodegraven een zeer ervaren wethouderskandidaat.”

Tekst en beeld: Bert Verver