VVD en GroenLinks in zetels verdubbeld, Burgerbelangen gehalveerd

Bodegraven-Reeuwijk – De gemeenteraadsverkiezing heeft het politieke landschap behoorlijk door elkaar gegooid. Sommige partijen bleven vrij stabiel qua stemmen en zetels, zoals SGP, ChristenUnie en PvdA, maar andere partijen wonnen of verloren duidelijk. Grote winnaars waren VVD en GroenLinks, die in zetelaantal verdubbelden. Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk leed een dramatische nederlaag. Inmiddels heeft de VVD als grootste partij het formatieproces van start laten gaan.

Iedere uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen levert spanning op en die van vorige week woensdag vormde daarop geen uitzondering. Vanaf half tien waren de lijsttrekkers en de andere kandidaten met hun familie en politieke aanhang naar het gemeentehuis gekomen met als grote vraag of de landelijke trend, winst voor de lokale partijen ten koste van de landelijke partijen, zich ook in Bodegraven-Reeuwijk zou manifesteren. Niets bleek echter minder waar. Al snel tekende zich verlies voor Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk af. Toen alle stemmen waren geteld, bleek de partij te zijn gezakt van 7 naar 3 zetels. Coalitiegenoot CDA won de bij de vorige verkiezingen verloren 5e zetel terug. Grote winnaar was de VVD die een sprong maakte van 3 naar 6 zetels en daarmee de grootste partij werd. Eén zetel winst was er, zoals een beetje verwacht, voor GroenLinks, een zetel die D66 moest inleveren. De PvdA handhaafde zich met 1 zetel en ook voor de ChristenUnie (2) en de SGP (3) bleef de situatie ongewijzigd.

Burgemeester Christiaan van der Kamp had de presentatie van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezing in eigen hand gehouden. Met veel enthousiasme, waarbij hij er niet voor schroomde de spanning zo af en toe behoorlijk op te bouwen, schetste hij voor de aanwezigen en kijkers voor de televisie via de live-uitzending het verloop van de uitslagenavond. De gemeente maakte daarbij gebruik van een geavanceerd systeem. De tellingen van de 18 stembureaus werden in het Klantencontactcentrum in het Evertshuis verwerkt en online doorgestuurd naar het grote presentatiescherm in het gemeentehuis. De werkwijze was een grote verbetering ten opzichte van 2014 toen de eerste uitslagen pas om 23.00 uur binnenkwamen.

Rond tien uur kwam de uitslag van de Meije binnen en niet lang daarna die van Sluipwijk, twee stembureaus die van oudsher respectievelijk het CDA en de VVD een voorsprong opleverden. Niet lang daarna volgden Vijverhof en het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug. Hoewel op dat moment al een beetje zichtbaar werd welke richting het op zou kunnen gaan, werd het vooral na binnenkomst van de cijfers van het tiende stembureau, het Evertshuis, duidelijk dat er een behoorlijke politieke aardverschuiving zou plaatsvinden: Burgerbelangen moest fors inleveren en winst voor VVD en CDA was zeker. Voor het overige was de uitslag op dat moment nog minder zeker. Voor iedere zetel waren, voor zover op dat moment was te overzien, tenminste 650 stemmen nodig. Maar ook de restzetels zouden nog behoorlijk wat gewicht in de schaal kunnen leggen, zo bleek wel uit de previews die tussentijds werden gegeven.

Gelijk op
Voor de vertegenwoordigers van de ChristenUnie was het op dat moment eigenlijk al wel duidelijk dat zij hun positie met 2 zetels zouden kunnen behouden. Voor de SGP was het nog geruime tijd spannend of zij, evenals in 2014, hun derde zetel zouden veroveren via een restzetel, iets dat later bewaarheid werd. Voor GroenLinks tekende zich een tweede (rest)zetel af omdat die partij geleidelijk uitliep op D66 en de PvdA die elkaar lang in evenwicht hielden en uiteindelijk beide 1 zetel in de wacht sleepten. Ook de strijd tussen de VVD en het CDA bleef tot op het laatst spannend. Aanvankelijk leek het CDA in aanmerking te komen voor een zesde (rest)zetel, maar op het laatst kantelde die prognose en ging de restzetel met een voorsprong van nog geen 100 stemmen naar de VVD, waar het extraatje met gejuich werd binnengehaald. Nog voor middernacht kon de burgemeester de voorlopige einduitslag bekend maken en verheugd vaststellen dat het opkomstpercentage van 61,3% maar iets lager was dan vier jaar geleden.

Met zes zetels is de VVD nu de grootste raadsfractie en dat betekent dat die partij het voortouw gaat nemen bij de vorming van de coalitie.

Tekst: Bert Verver