Aan de keukentafel
We hebben inmiddels flink wat onderwerpen besproken uit de lokale politiek. Het gemeentehuis hebben we ook al een aantal keer van binnen mogen bewonderen. Deze week gaan we de vraag beantwoorden hoe je (als partij) überhaupt in het gemeentehuis komt. Een uitgelezen kans voor ons om Elly de Vries van D66, de nieuwste partij in de gemeenteraad, hierover wat vragen te stellen.
DOOR MITCH HUISMAN
Ik hoor je al denken: D66 is toch geen nieuwe partij? Dat klopt! De partij bestaat al lang in de landelijke politiek en is in de afzonderlijke gemeenteraden van Bodegraven en Reeuwijk ook jaren vertegenwoordigd geweest. Toch hebben we de partij al een aantal termijnen niet meer in ons gemeentehuis gehad.
D66-loze gemeente
De plannen voor het opzetten van de lokale afdeling van D66 zijn eigenlijk zo’n zeven jaar geleden begonnen met de verhuizing van Elly naar Reeuwijk. In haar vorige woonplaats, Hazerswoude, was de lokale D66 vertegenwoordigd in de gemeenteraad en Elly’s man was daar politiek actief. De verbazing was dan ook groot dat er hier in de gemeente geen D66 gestemd kon worden. Ze werd gevraagd door het regiobestuur van D66 of ze de partij hier wilde opzetten. Met behulp van de landelijke afdeling van D66 en haar eigen netwerk sprokkelde Elly een groep van acht mensen om haar eigen keukentafel bij elkaar. Zij vormden de basis van D66 Bodegraven-Reeuwijk.
Toch was het niet zo dat er helemaal geen lokale D66 was. In het register van de Kamer van Koophandel bestond de partij al wel en er was een secretaris. De partijkas was nagenoeg leeg. Dat was het. Je begrijpt natuurlijk wel dat een partij zonder actieve leden maar weinig voorstelt.
Duit in het zakje
Goed, je wilt dus proberen om met een politieke partij in de gemeenteraad te komen. Je moet daarvoor wel aan een aantal eisen voldoen. Om als politieke partij aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te kunnen doen, moet je de partij laten registreren. Dat kost 112,50 euro. Het betalen van dat bedrag kun je zien als teken dat je serieus een partij wilt oprichten. Daarnaast moet je in het gemeentehuis minimaal dertig handtekeningen overhandigen. Die handtekeningen zijn van personen die aangeven achter de opgerichte partij te staan. Je moet dus als partij aantonen dat er een beetje ‘draagvlak’ voor jouw partij is in de gemeente.
Wel moet de gemeente toestemming verlenen dat de politieke partij mee mag doen. Als er bijvoorbeeld illegale doelen worden nagestreefd kan er besloten worden om de partij niet toe te laten tot de lokale politiek.
Lijstje
Tot zo ver het officiële gedeelte van de partijoprichting. Een partij is natuurlijk niets zonder haar partijleden. Van de mensen rond de keukentafel moet allereerst een kieslijst worden samengesteld. Dat zijn de mensen die het lijstje vormen op wie de inwoners bij de verkiezingen kunnen stemmen. Wie wordt de lijsttrekker en wie komen er op de volgende plaatsen?
Of inwoners op de partij gaan stemmen, hangt natuurlijk af van het partijprogramma: wat zijn de plannen van, in dit geval D66, voor de verschillende kernen in de gemeente? Voor de grote lijnen kun je bij de D66-afdelingen in de buurgemeenten kijken. Hoe zit hun programma in elkaar? Dat vormt de basis. Daar bovenop verwerk je je eigen ideeën in het programma. Je wilt tenslotte wel iets toevoegen aan de huidige lokale politiek. Je ideeën werk je uit tot plannen die je in het programma opneemt.
De boer opgaan
Alle ingrediënten voor een politieke partij zijn nu aanwezig. Om in de gemeenteraad te komen moet er echt campagne gevoerd worden. Dat betekent de straat op gaan, mensen ontmoeten, netwerken, flyeren, foto’s maken, posters ophangen, interviews houden en natuurlijk meedoen aan debatten. Als nieuweling in de lokale politiek kan dat een uitdaging zijn door de achterstand op andere, meer ervaren raadsleden. Je doet er in ieder geval alles aan om te zorgen dat de inwoners op jouw partij gaan stemmen. In het geval van D66 Bodegraven-Reeuwijk hielp het landelijke succes van D66 daar natuurlijk ook aan mee.
Om een zetel te krijgen moet je een minimaal aantal stemmen hebben. Dat heet de kiesdeler: het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was de kiesdeler 687 stemmen. D66 Bodegraven-Reeuwijk haalde 1276 stemmen en kwam daarmee met twee zetels succesvol in de gemeenteraad.
Bezorgd
Elly de Vries komt oorspronkelijk niet uit Bodegraven-Reeuwijk. Ze woonde voorheen in Hazerswoude en woont inmiddels alweer zeven jaar met veel plezier in Reeuwijk. Ze heeft zich vanaf het begin meteen actief ingezet voor onze gemeente. Hoewel het lijsttrekkerschap veel tijd kost, werkt ze ook vier dagen per week in Den Haag bij PostNL, waar ze zich bekommert om (oud-)PostNL-medewerkers. Daar is ze ook onder andere bezig met schuldhulpverlening en de organisatie van evenementen.
Elly is altijd al lokaal betrokken geweest. Ze zat bijvoorbeeld in de ouderraad van school en was bestuurslid van een sportvereniging.