Blog je rot

‘Partijen willen het gesprek aangaan met de burgers’: het is een van de meest gehoorde clichés uit de (lokale) politiek. Zo’n beetje alle partijen lijken het belangrijk te vinden. De gemeenteraad zou ook de ‘brug tussen de inwoner en de politiek’ moeten zijn. Allemaal mooie woorden, maar wat doet een partij nu echt aan dat contact met inwoners? We vroegen het lijsttrekker Robèrt Smits en commissielid Reinoud Doeschot van GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk.

DOOR MITCH HUISMAN
Inspraak en communicatie is de laatste jaren een steeds groter thema geworden in gemeentes. Ook onze lokale politieke partijen proberen steeds meer van zich te laten horen. Zo kun je tegenwoordig je stem laten horen als de wijk wordt opgeknapt, zoals dat laatst nog georganiseerd werd voor de bewoners van de Treebord in Reeuwijk-Brug.

Van blad tot blog
Regelmatig staan de lokale partijen met een advertentie in deze krant. Ze laten daar bijvoorbeeld in weten wat hun standpunten zijn. Zo blijft een partij door het jaar heen toch in beeld bij de inwoners. Het is een vrij traditionele manier van communiceren.
Ook krijgen alle partijen in de aanloop naar de verkiezingen om de beurt een podium in deze krant met een politieke column.

Een andere veelgebruikte manier om inwoners te informeren is via sociale media. Zo komt GroenLinks op facebook zes dagen per week met een punt uit haar verkiezingsprogramma, laat de VVD zien wat ze die dag gedaan hebben en houden de PvdA’ers hun volgers regelmatig op de hoogte van hun standpunten en ontwikkelingen.

Iedere partij heeft haar eigen wijze om de volgers en de inwoners te bereiken. Sinds het moment dat Robèrt verkozen is tot lijsttrekker, is hij begonnen met bloggen. “De blogs zijn een leuke manier om mezelf te presenteren en om te laten zien wat mij bezighoudt. Ik hoop hiermee mensen te boeien en door een kritische noot op mijn blogs te laten reageren.” Zijn blogs gaan onder andere over duurzaamheid, zonnepanelen, het aantal wethouders dat prominent in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk staat en de plannen om de treinen lángs Bodegraven te laten rijden in plaats van er meer te laten stoppen.

Van de straat
Inwoners zijn daarnaast ook vrij om raadsleden persoonlijk te benaderen; hun e-mailadressen staan meestal gewoon vermeld op de websites van de partijen. Persoonlijk aanspreken op straat kan natuurlijk ook. Ze horen graag hoe je over bepaalde zaken denkt en wellicht kunnen ze iets voor je uitzoeken. Robèrt voegt daar wel aan toe: “Het is niet zo dat we zomaar alles kunnen regelen. Als raadslid kan ik wel gemakkelijk dingen voor je uitzoeken en bijvoorbeeld een wethouder vragen.” Hij vervolgt: “Raadsleden zijn gewoon benaderbaar. Gek genoeg vinden veel mensen dat toch een beetje eng.” Om die reden organiseert GroenLinks vergaderingen op locatie, zodat iedereen z’n stem kan laten horen. Die vinden dan in elke kern plaats, zodat ze uit elke dorpskern informatie kunnen halen en erachter komen welke onderwerpen er spelen bij de inwoners.

Creatief
Contact met de inwoners van de gemeente is natuurlijk belangrijk, maar volgens Reinoud valt er veel meer uit te halen. “We willen dat mensen echt kunnen beslissen over wat er in hun omgeving gebeurt. Je kunt mensen op veel creatievere manieren betrekken, bijvoorbeeld door middel van een prijsvraag of mensen via een spel te laten nadenken over de inrichting van de eigen omgeving. Zo worden inwoners getriggerd om echt mee te doen.”