Ervaren bestuurders in top kandidatenlijst ChristenUnie

De leden van de ChristenUnie hebben gekozen voor ervaren bestuurders op de eerste twee posities op de kandidatenlijst. Lijsttrekker is de in Driebruggen geboren en getogen Kees Oskam (62). Als tweede op de lijst staat Matthijs Kortleven (60), die 13½ jaar zitting had in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn.

Naast zijn werkzaamheden als bouwkundige en volkshuisvester is Kees Oskam maar liefst 16 jaar raadslid geweest in de voormalige gemeente Reeuwijk en na enkele politiek minder actieve jaren werd hij in 2013 wethouder voor zijn partij. Hij kent de gemeente daardoor langzamerhand als zijn broekzak en voelt zich sterk verbonden met de inwoners.

Matthijs Kortleven woont pas sinds 1½ jaar in Reeuwijk-Brug maar heeft uit zijn vorige woonplaats Alphen aan den Rijn een schat aan ervaring in het raadswerk meegenomen, met als specialisatie de sociaal-maatschappelijke kanten. Matthijs, die deels werkzaam is in het crisismanagement van de rijksoverheid en deels zijn eigen bureau voor coaching, training en mediation runt, had aanvankelijk geen ambitie meer had om zich opnieuw politiek te manifesteren. “Ik draag de ChristenUnie echter een warm hart toe. Toen er een beroep op mij werd gedaan om mijn capaciteiten ook hier in te zetten, heb ik na enig nadenken toch volmondig ja gezegd.”

Opnieuw wethouder
Kees Oskam steekt het niet onder stoelen of banken: hij wil graag door als wethouder. “Er zijn zaken in beweging gezet die ik graag verder wil brengen. De afgelopen vijf jaar is veel tijd gestoken in het op orde brengen van de gemeentelijke financiën. Het zou mooi zijn als we de komende vier jaar nieuwe initiatieven verder zouden kunnen brengen. Ik denk daarbij o.a. aan het oplossen van de polderwegenproblematiek en de stappen die we moeten zetten om in 2035 een klimaatneutrale gemeente te zijn.“ Matthijs Kortleven is de beoogd fractievoorzitter voor zijn partij, ook als Kees Oskam geen wethouder zou worden en zijn plaats in de raad weer zou innemen. Daarnaast wil hij zich inzetten voor de vernieuwing binnen de ChristenUnie die in de komende jaren gestalte moet krijgen.

Harmonieus
Als Kees Oskam terugkijkt op de bijna afgelopen raadsperiode noemt hij volmondig het woord ‘harmonieus’. “Er is binnen het college nooit een onvertogen woord gevallen. Natuurlijk waren er verschillen van mening, maar daar worden voorstellen alleen maar beter van. Ik heb veel waardering voor de houding van de raad: kritisch maar wel altijd met de insteek om verbinding te vinden. Die werkomstandigheden maken het bijzonder leuk om wethouder te zijn. Op belangrijke punten hebben we flinke stappen kunnen zetten. Zo is de randweg gerealiseerd binnen het beschikbare budget en hebben we het grondbedrijf op orde gebracht. Samen met zo’n 800 inwoners hebben we een nieuw plan voor de leefomgeving vormgegeven en er zijn belangrijke bestemmingsplannen afgerond. Belangrijk is ook dat we als gemeente het Fairtrade predicaat hebben gekregen. De kritische instelling van onze inwoners maakt het werk extra boeiend en dat maakt het wethouderschap tot een mooie baan waarbinnen je de hele staalkaart van de maatschappij tegenkomt. Voor de komende jaren zou ik mij dan ook graag willen inzetten voor zaken als de energietransitie, de dorpsvisies met de bijbehorende bouwmogelijkheden binnen de dorpen en natuurlijk het afronden van de verkeersproblematiek in Reeuwijk-Brug. Bij dat alles staan wij, vanuit onze christelijke normen en waarden, voor een samenleving waaraan iedereen kan meedoen.”

Drie speerpunten
De twee lijstaanvoerders van de ChristenUnie laten er geen misverstand over bestaan dat zij veel waarde hechten aan gezin, jeugd en onderwijs. Gevraagd naar de keuze voor drie speerpunten wordt als eerste echter de inzet voor een duurzame samenleving genoemd. Beide heren zijn er van overtuigd dat er nog veel bereikt kan worden, maar onderkennen dat het een ingewikkelde opgave is. “Als een huishouden 1 kWh stroom bespaart, kan er aan de basis 3 kWh minder opgewekt worden, daar is dus grote winst te behalen. De grote vraag is echter hoe wij onze inwoners mede-eigenaar kunnen laten worden van de oplossing. In het verlengde daarvan zal ook de nieuwbouw aan strenge energie eisen moeten gaan voldoen en we moetengaan werken aan het terugdringen van fijnstof uit het verkeer en houtkachels.”

Op economisch gebied wil de partij zich sterk maken voor de levensvatbaarheid van  de kleine ondernemers. “Daarom willen wij ook het behoud van de zondagsrust. Voor ons tellen daarbij religieuze redenen, maar het gaat ook om het behoud van een rustpunt in de week met tijd voor kerk, gezin of familie en vrienden. Het goede ondernemersklimaat in onze gemeente moeten we koesteren. Daarbij zoeken we naar de mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarbij meer te betrekken.”

Als laatste speerpunt, geput uit het omvangrijke verkiezingsprogramma ‘Samen Leven’, wordt de zorg voor een goede financiële positie genoemd. “Daarvoor moeten nog wel wat stappen worden gezet, maar onze schulden zullen ook in de toekomst houdbaar moeten zijn zonder dat wij onze gemeentelijke lasten meer verhogen dan met een inflatiecorrectie. Overigens vinden wij dat wij moeten blijven investeren in de leefbaarheid van onze dorpen.”

Verwachtingen
Gevraagd naar de verwachtingen omtrent de verkiezingsuitslag blijven zowel Oskam als Kortleven nuchter. “Natuurlijk hopen we dat we zoveel mensen aangesproken hebben dat we drie zetels halen, maar wij hebben nu twee zetels en het zou al heel mooi zijn als we die voor de komende vier jaar kunnen consolideren. Onze ambitie is om weer te gaan meedoen in het nieuwe college en dat het liefst op basis van een programma dat door de hele raad gedragen wordt.”

Tekst en beeld: Bert Verver