Uitgeteld
Het zit erop. Een half jaar lang hebben we je alles verteld over lokale politiek in onze gemeente. Vijfentwintig afleveringen, twaalf politici, acht partijcampagnes, vijf politieke café’s, onze special ‘Kom in de stemming’ en achttien stembureaus in onze gemeente. In één daarvan was ik stembureaulid en onze burgemeester kwam daar stemmen!
DOOR MITCH HUISMAN
Als afsluiter van onze afleveringen, besloot ik me in te schrijven als stembureau- lid bij de gemeenteraadsverkiezing. Ik werd ingedeeld bij het stembureau in Sluipwijk, van ‘s ochtends 7 uur tot ‘s avonds als alle stemmen geteld zijn. Als stembureaulid dien je van tevoren een certificaat te halen. Je moet daarvoor wel even leren wat de regels zijn in een stem-lokaal en hoe het stemmentellen werkt.
In de rij
Het stembureau opende om 7.30 uur en voor die tijd vormden de vroege vogels al een wachtrij voor de deur. Het stemmen was begonnen! Bij aankomst in het stembureau kwam je dit keer een tafel tegen waaraan vier mensen zaten. Normaliter zijn dat er drie, maar in verband met het stembiljet voor het referendum vier. Het zijn de voorzitter, die de stempassen en legitimatiebewijzen controleert, en drie stembureauleden die toezien op de geldigheid van de stempas en het uitgeven van de stembiljetten.
Goed voorbereid
Zo’n dagje stembureaulid zorgt er in elk geval voor dat je nieuwe gezichten leert kennen. Er komen er nogal wat voorbij op een dag. De meesten kwamen voor de verkiezing én het referendum, maar er waren ook stemmers voor alleen de raadsverkiezingen. Ondanks alle informatie via verschillende media, waren nog steeds inwoners die nog geen idee hadden waarvoor werd gestemd en wat de zogenaamde sleepwet inhoudt. Er waren stemmers die mij vroegen wat ze moesten stemmen, maar in het stembureau mag absoluut geen voorkeur worden uitgesproken!
Een twee, een vijf, een zeven, een zes…
Na een lange dag zitten en nummers checken, begon om 21 uur het stemmen-tellen. De stembiljetten gaan op een grote hoop op tafel en rondom de tafel pakken de stem-bureauleden één-voor-één een stembiljet en noemen het lijstnummer, zodat deze via-via op het juiste stapeltje terecht komt. Daarna worden de stapels voor de zekerheid twee keer geteld en als voorlopige uitslag aan het gemeentehuis doorgegeven. Vervolgens maken de tellers uit de stapel van één partij meerdere kleine stapeltjes per kandidaat. Want ook het aantal stemmen per kandidaat is belangrijk, omdat zij met voorkeursstemmen kunnen worden gekozen.
De uitslag
De resultaten werden in het gemeentehuis in Bodegraven woensdagavond live bekendgemaakt en rechtstreeks uitgezonden op TV Bodegraven. Op de voorpagina van Kijk op Bodegraven-Reeuwijk en op politiek.inbr.nl lees je alles over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.
Burgemeester Van der Kamp deed woensdag 21 maart een ronde langs alle stembureuas in Bodegraven-Reeuwijk. Hij stemde stemde op het stembureau in de Sluipwijkse kerk en wij legden dat moment meteen vast. En zo eindigen we de serie artikelen ‘Hoe werkt lokale politiek’ zoals we hem een half jaar geleden begonnen: met de burgemeester! Misschien kom je een van ons tegen en heb je nog een vraag over lokale politiek? We kunnen je inmiddels vast het antwoord geven. Zelf hebben we er namelijk ook een hoop van geleerd.