Waakvlammetje

Afgelopen maandagavond 20 november vond het tweede Politiek Café plaats in het Wierickehuis. Deze keer mochten de lokale politici aan de slag met stellingen over onderwerpen die de inwoners van Nieuwerbrug aan den Rijn aan het hart gaan: het sluipverkeer en de leefbaarheid van het dorp. De presentator was de wereldberoemde BN’er Pepijn van de Burgt; zeker een bekende bij de meeste Nieuwerbruggers.

Waar vorige keer in het Evertshuis het vuur aan de schenen volledig uitbleef, probeerde presentator Pepijn de discussie wat meer op gang te brengen. Hij prikkelde de sprekers om steviger uitspraken te doen. Tot op zekere hoogte had dat e ect: de politici waren het zeker niet altijd met elkaar eens. Elly de Vries van D66 durfde het zelfs aan wat verwijten te uiten naar de coalitiepartijen. De problematiek van het sluipverkeer en de slechte staat van de stoepen, spelen namelijk al jaren in Nieuwerbrug. Kees Oskam van Christen- Unie zei dat er wel degelijk geld beschikbaar is en hoopt dat inwoners over vier jaar tegen hem kunnen zeggen: “Dat heb je goed gedaan, jochie.” Terugkerend element hierbij was “Motie 4”, dat Remco Tijssen van Burgerbelangen inbracht. Het zei het publiek waarschijnlijk niets, maar het bleek over extra geld te gaan, beschikbaar gesteld door de gemeenteraad voor het opknappen van de kernen.

Inmiddels stond presentator Pepijn te springen om in de tweede ronde nog wat scherpe vragen te stellen. Hij vroeg om de persoonlijke motivatie waarom ze de lokale politiek in zijn gegaan. Robèrt Smits van GroenLinks noemde in zijn antwoord wel zo’n 25 keer ‘mensen’. Een echt ‘mensenmens’ dus.

In de derde ronde genaamd ‘The Battle’ werden één-op- ééndebatten gevoerd. De ene partij mocht een scherpe vraag stellen aan een andere partij. Hierin werd de discussie gevoerd wat het nut is van een partij met ‘landelijke binding’, ofwel een lokale partij die ook landelijk vertegenwoordigd is (zoals D66, GroenLinks en Christen- Unie). Contacten met de landelijke partijen zouden makkelijker te leggen zijn, maar Remco Tijssen was het daar niet mee eens. Hij kan diezelfde contacten net zo goed leggen als de rest. Dapper, want Burgerbelangen Bodegraven- Reeuwijk is de enige zonder die ‘landelijke binding’.

Ten opzichte van de vorige keer was er nu zeker wat vuur in de debatten aanwezig, maar het bleef nu nog bij een waakvlammetje. Pepijn rondde zijn presentatieklus af door op te roepen voor meer pit tijdens het volgende debat op 22 januari 2018 in Reeuwijk-Brug.