Mini-Prinsjesdag

Dinsdag 24 oktober* was het in Bodegraven-Reeuwijk Mini-Prinsjesdag. De begroting van de gemeente is toen gepresenteerd in een bijzondere commissievergadering. En nee, dat gebeurde niet met een kek koffertje van tig jaar terug, een gouden koets of met raadsleden die de meest rare hoedjes dragen. De begroting in onze gemeente bestaat gewoon uit 128 pagina’s A4 met een hele hoop getallen.

Door Mitch Huisman

In de begroting van de gemeente staat beschreven hoeveel geld er beschikbaar is voor de komende vier jaar en wat de gemeente met dat geld gaat doen. Er staat ook in hoeveel schulden de gemeente hee en welke reserves er zijn om  financiële tegenvallers op te vangen.

GEWOON UITGEVEN

Waarom wordt er elk jaar een begroting gemaakt? We willen altijd meer uitgeven dan beschikbaar is en het tekort vul je gewoon aan met leningen, toch? Een beetje zoals studenten dat doen, zeg maar. Dat klinkt heel makkelijk, maar de gemeente wordt in de gaten gehouden door de provincie. De begroting moet voor volgend jaar en voor de drie jaren daarop gemaakt worden. Dus iedere vier jaar een nieuwe begroting? Nee, de gemeenteraad presenteert élk jaar een begroting voor de komende vier jaar. Zodat je elk jaar opnieuw  financieel vooruitkijkt. Sommige omstandigheden zijn toch anders dan vooraf gedacht. Zo kan er opeens een  financiële tegenvaller zijn die roet in het eten gooit voor de begroting. Daarom volgt er ieder jaar gewoon weer een nieuwe begroting.

WIE MAAKT DE BEGROTING?

De gemeenteraad bepaalt hoeveel geld en naar welk doel het budget van de gemeente gaat. Het college van b en w werkt de wensen van de raad uit in de begroting die in het najaar wordt gepresenteerd. De gemeenteraad hee dus als taak goed na te denken over de verdeling van het geld. Wat krijgt voorrang: een nieuw zwembad of zorg? Een slechte weg of werkgelegenheid? Hierover wordt gediscussieerd in raadsvergaderingen. Een manier om als raadslid een onderwerp voorrang te geven is door middel van een motie. Een motie is een discussiepunt wat je graag behandeld wilt hebben omdat jij het belangrijk vindt. Met een motie geeft een raadslid aan wat zijn wens is en waarom hij dat wil; als de meerderheid van de raadsleden de motie steunt, dan neemt de druk toe om dit in de plannen op te nemen. Door het jaar heen houdt de gemeenteraad een oogje in het zeil of de gemaakte afspraken wel worden nagekomen door het college.

NET ZOVEEL UITGAVEN ALS INKOMSTEN

Daarnaast moet de raad zorgen dat de begroting sluitend is: dat betekent dat voor alle uitgaven in ieder geval net zo veel inkomsten zijn. Oud-wethouder Van der Smit: “Elk jaar rond de tijd dat de begroting uitkomt, kunnen er besluiten komen die lastig uit te voeren zijn. De wens om iets te realiseren staat aan de ene kant, aan de andere kant staat het beschikbare budget. Als er te weinig geld beschikbaar is om iets te realiseren, moet de gemeentelijke belasting omhoog, of er moet iets anders worden geschrapt vanuit een ander gebied. De wethouder blijft bezig met opnieuw prioriteiten te stellen. Hij of zij gaat met iedereen in gesprek, maar uiteindelijk is het de beslissing van de raad.”

2018 EN VERDER

De gemeenteraad van nu maakt de begroting eigenlijk voor de gemeenteraad die gekozen wordt volgend jaar. De nieuwgekozen raad in maart volgend jaar kan dan gewoon doen wat ze zelf willen toch? Da’s niet helemaal waar: de begroting voor 2018 staat vast. De nieuwe raad kan wel andere besluiten nemen, maar de begroting moet altijd sluitend zijn.

* Gek genoeg is nergens te vinden waneer de begroting nu precies gepresenteerd is. Er staat zelfs geen datum op de begroting. Op dinsdag 24 oktober was er wel een speciale begrotingsvergadering. Wijhebben die dag daarom maar uitgeroepen tot Mini- Prinsjesdag!