Vergadertijgers met een missie

Vorige week werd duidelijk waar raadsleden zich mee bezighouden. Zij vormen de gemeentebestuur samen met het college van burgemeester & wethouders. Deze week: wat doen wethouders eigenlijk?

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft op dit moment vijf fulltime wethouders: Martien Kromwijk, Dirk-Jan Knol, Jan Leendert van den Heuvel, Kees Oskam en Laura Leijendekkers.

Wethouder zijn is dus een baan. Maar wat doen ze? Pluizen ze wetboeken uit? Saai! Om een beeld te krijgen van wat een wethouder doet, sprak ik met twee oud-wethouders, Jan Rupke en Henk van der Smit.

Eindeloos vergaderen
Het leven van een wethouder bestaat veel uit vergaderen. Gewoon overdag van 9 tot 5, maar ook vaak in de avonduren. Het aantal besprekingen lijkt eindeloos. De wethouders vergaderen elke dinsdag met elkaar en de burgemeester. Samen vormen ze het ‘college’. De besluiten uit deze vergaderingen zijn na te lezen op de website van de gemeente bij ‘Besluitenlijst College van B&W’.

controle!
Eén of twee keer per maand informeren burgemeester en wethouders de gemeenteraad over de stand van zaken. De raadsleden controleren zo of de wethouders hun taken goed uitvoeren.

onderschat
Jan Rupke vindt dat de functie van wethouder wordt onderschat. “Je besteedt er heel veel tijd en aandacht aan. In de gemeente Reeuwijk hadden we drie personen voor twee functies. Ieder vervulde dus 2/3 deel van een wethoudersfunctie.”

Respect
Oud-wethouder Henk van der Smit: “Veel inwoners denken dat het er scherp aan toe gaat in de gemeenteraad. Maar in de krant staan alleen de punten die nog niet unaniem besloten zijn en ter discussie staan. Zo onstaat het beeld van ‘bakkeleien in de raad’. In werkelijkheid is de sfeer er juist een van goede verstandhouding. Iedereen respecteert elkaar en elkaars standpunten.”

Wethouder worden?
Na de gemeenteraadsverkiezingen ontstaat een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad. Die nieuwe raad kiest de wethouders. Politieke partijen stellen kandidaten voor de functie van wethouder voor. Van der Smit: “Je hoeft niet gestudeerd te hebben om wethouder te worden. Wel is het verstandig om eerst ervaring op te doen als raadslid.” Het makkelijkst is dus om je aan te sluiten bij een politieke partij en daar goed je best te doen. Misschien word je wel beloond en dragen zij jou voor als kandidaat-wethouder! Word je wethouder, dan heb je dus een baan voor vier jaar.

Eerder stoppen?
Je kunt als wethouder eerder opstappen. Van der Smit en Rupke zijn daar uitgesproken tegenstander van. Van der Smit: “dat is slecht voor de continuïteit van het bestuur.” Rupke: “Je kunt niet aan de buitenwereld laten zien dat je collectieve belangen behartigt, als je je alleen maar bezig houdt met individuele zaken. Dit tast de geloofwaardigheid aan.”

Portefeuille
Elke wethouder krijgt taakgebieden en budgetten toegewezen waar hij of zij verantwoordelijk voor is, bijvoorbeeld onderwijs, financiën, huisvesting of sport. Daarnaast hebben ze ook een ‘eigen’ dorp of wijk. De gebieden en budgetten samen wordt een ‘portefeuille’ genoemd. De wethouder houdt zich goed op de hoogte van de ontwikkelingen in zijn portefeuille.

Wanneer ben je een goede wethouder?
Van der Smit: “Als wethouder moet je veel tijd willen investeren. En daarnaast veel geduld hebben, goed kunnen luisteren en compromissen sluiten. Het duurt hierdoor wel lang voordat een besluit is genomen, maar door veelvuldig overleg wordt het besluit wel sterker.”

Door Sanne Lenselink