‘Baas boven baas’
In de voorgaande afleveringen hebben we kennisgemaakt met verschillende functies die je kunt hebben binnen de lokale politiek. Zo weet je inmiddels alles over raadsleden, wethouders en lijsttrekkers. Stuk voor stuk hebben zij belangrijke taken binnen de politiek en binnen hun eigen partij. Maar wie staat er eigenlijk aan het roer van de partij?
DOOR SIMONE EDELMAN
Een politieke partij is eigenlijk niets anders dan een vereniging. Net als bij andere verenigingen zoals een sport- of studentenvereniging, wordt er een bestuur aangesteld dat ervoor zorgt dat de boel in goede banen wordt geleid. Aan het hoofd van het bestuur staat de voorzitter. ‘Oja, ik heb wel eens gehoord van een fractievoorzitter’, hoor ik je denken. Maar een fractievoorzitter is niet hetzelfde als een partijvoorzitter. Om uit te vinden hoe dat nou precies zit, gingen wij in gesprek met fractievoorzitter Jan Vergeer en partijvoorzitter Frans van Veldhuizen van CDA Bodegraven-Reeuwijk.
Kweekvijver voor politiek talent
Al snel ontdekten wij dat Jan Vergeer en Frans van Veldhuizen beide bij de KPJ hebben gezeten. Dat blijkt een goede kweekvijver voor politiek talent, want ook PvdA-lid Martijn van Wensveen, uit de aflevering van vorige week, was actief bij deze vereniging. Zo toevallig is dit echter niet; maatschappelijke betrokkenheid is toch wel een voorwaarde wanneer je je bezighoudt met lokale politiek. Het is dan ook vanuit deze maatschappelijke betrokkenheid dat Jan en Frans beiden een voorzittersrol vervullen.
Jan Vergeer is fractie-voorzitter van het CDA. De leden van de partij die raadslid of commissielid zijn, vormen samen de fractie. Jan: ‘’Als fractievoorzitter blijf je hetzelfde werk doen als dat van raadslid, maar daarnaast ben je ook het eerste aanspreekpunt van de partij. Die functie heb je 365 dagen per jaar. Je wordt altijd aangesproken op wat je doet. Het is ook alleen maar goed dat mensen je weten te vinden.’’ De fractievoorzitter is dus voor veel inwoners een bekend gezicht. Maar hoe zit dat met die andere voorzitter van de partij? Frans van Veldhuizen: ‘’Een politieke partij is net als iedere andere vereniging en heeft dus een bestuur. Ons bestuur bestaat altijd uit een oneven aantal personen en moet minimaal uit vijf man bestaan. Naast de voorzitter bestaat het bestuur uit een secretaris die de notulen maakt, een penningmeester die de financiën beheert en meerdere algemene bestuursleden. Het bestuur regelt de praktische zaken binnen de partij, zoals het samenstellen van de kandidatencommissie en de programmacommissie voor het opstellen van de kieslijst en het verkiezingsprogramma.’’
Wie heeft het laatste woord? Het verschil tussen de twee voorzitters is ons inmiddels duidelijk. Dat schept wel de vraag wie nou de baas is van de partij. Frans: ‘’Er is niet één baas. Het gaat democratisch, de leden van de partij hebben een grote invloed. Een aantal keer per jaar is er een ledenvergadering. De fractie legt hierin verantwoordelijkheid af aan de leden. Een raadslid kan bijvoorbeeld ook niet in het bestuur zitten, omdat het bestuur en de leden een controlerende taak hebben op de fractie. Samen met de leden maakt het bestuur besluiten die de fractie uitvoert.’’ Jan weet het treffend te verwoorden: ‘’Frans staat aan het hoofd en ik doe het loopwerk.’’