Gemeenteraadslid: een baan naast je baan
De aflevering van deze week gaat over de gemeenteraad. Vorige week werd duidelijk dat niet de burgemeester, maar de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan binnen de gemeente is. Tijd om te bekijken wie er in de raad zitten en wat zij doen.
Als inwoner van een gemeente krijg je te maken met onderwerpen zoals verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport. Je wil er misschien ook wat over zeggen. Dat kan via de gemeenteraad. De raadsleden in de gemeenteraad zijn er om jou, als inwoner, te vertegenwoordigen.
Het bestuur van de gemeente bestaat uit twee delen; de gemeenteraad en het college van burgemeester & wethouders (b en w). De gemeenteraad maakt plannen en het college van b en w voert deze uit. Het is niet zo dat de raadsleden de hele dag bij elkaar zitten om plannen te maken, juist integendeel. De functie van raadslid is een nevenactiviteit die de raadsleden uitvoeren náást hun andere werkzaamheden.
Voor het bedenken van plannen, luisteren de raadsleden goed naar inwoners, verenigingen, belangengroepen en bedrijven in de gemeente. Ook laat de raad zich adviseren door commissies, daarover meer in een latere aflevering.
Bezige bijen
Het zijn bezige bijen, die raadsleden. Stukken lezen, vergaderen, maatschappelijk overleg met clubs, verenigingen en wijkraden, partijbijeenkomsten en persoonlijke contacten met inwoners zijn voor raadsleden dagelijkse kost. Waarom wil een raadslid dit nou doen? Genoeg andere manieren om je vrije tijd te besteden, zou je denken. Robèrt Smits (GroenLinks) over zijn motivatie: ‘Als voorzitter van de milieuraad gaf ik de gemeente gevraagd en ongevraagd adviezen, maar hier werd niet altijd iets mee gedaan. Ik besloot toen kandidaat te worden voor de functie van raadslid, zodat ik het milieu onder de aandacht kon brengen in de raad.’
Kan ik ook raadslid worden?
Er zijn enkele voorwaarden om de functie te mogen vervullen. Je moet minimaal achttien jaar zijn, niet zijn uitgesloten van het kiesrecht en wonen in de gemeente waar je raadslid wil worden. Raadsleden zijn meestal eerst actief te zijn binnen een lokale of landelijke politieke partij. Je kan jezelf voordragen als kandidaat voor op de kieslijst waarna je wel of niet door de politieke partij wordt geselecteerd. Is de kandidaat door de inwoners verkozen tot raadslid, dan wordt dit door het afleggen van een eed officieel gemaakt.
Gemeente bodegraven-Reeuwijk
Tot zover de theorie. Laten we eens kijken hoe het zit in onze gemeente.
Bodegraven-Reeuwijk telde op 31 december 2016 33.745 inwoners. Volgens de Gemeentewet hebben gemeenten met een inwoneraantal tussen 30.000 en 35.000 inwoners recht op 23 raadsleden. In Bodegraven-Reeuwijk zijn de raadsleden verdeeld over acht partijen; Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk, CDA, VVD, SGP, ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.
De gemeenteraad vergadert één of twee keer per maand. Ook zijn er maandelijks vergaderingen van verschillende commissies en er zijn inspreekavonden over specifieke thema’s. Ben je benieuwd hoe de vergaderingen eraan toegaan? Via de (live)uitzendingen op de website van de gemeente kun je meekijken of er beschaafd wordt gekeuveld of stevig wordt gediscussieerd. De besluiten die in de vergadering worden genomen, zijn te lezen op de gemeentepagina in Kijk op Bodegraven-Reeuwijk.
Invloed van inwoners
Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen op verschillende manieren invloed uitoefenen op de gemeenteraad. Zo is er het recht op spreektijd tijdens het inspraakuur. De raad hoort dan jouw mening. Je kan je hiervoor vooraf aanmelden bij de griffier, Hans Rijs. Binnenkort maken wij in deze rubriek kennis met hem. Ook kunnen inwoners een raadslid apart benaderen voor een afspraak.
De gemeenteraad wordt gekozen voor vier jaar. Een belangrijke manier om invloed uit te oefenen op de gemeenteraad is door te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart 2018 kun je stemmen welke raadsleden jou de komende vier jaar vertegenwoordigen.
‘Baas boven baas’
12 februari 2018 @ 16:54
[…] functies die je kunt hebben binnen de lokale politiek. Zo weet je inmiddels alles over raadsleden, wethouders en lijsttrekkers. Stuk voor stuk hebben zij belangrijke taken binnen de politiek en […]