Ik heb een idee!
Ondertussen hebben we in deze rubriek uitleg gegeven over gemeenteraadsleden, wethouders en vergaderen. Maar waarover hebben ze het? Voordat zaken naar de raadsvergadering gaan, wordt het eerst besproken in commissievergaderingen. Hier wordt niks besloten, dat gebeurt in raadsvergaderingen. Wel wordt er veel informatie met elkaar gedeeld. Raadslid en oud-wethoduer Henk van der Smit (SGP) zegt dan ook: ‘In commissies gebeurt het écht.’
DOOR SANNE LENSELINK
Commissies zorgen ervoor dat de gemeenteraad en het college van b en w alle nodige informatie krijgen. Want voordat de raad iets besluit, worden de meeste onderwerpen eerst in een commissie besproken en voorbereid. In de commissies zitten mensen met verstand van zaken. Echte experts op gebieden zoals werk, wonen, sport, zorg en verkeer. Elke commissie buigt zich over een specifiek onderdeel van het beleid. De onderwerpen worden helemaal uitgeplozen en verwerkt als voorstellen of besluiten voor de raad.
Experts
In een commissie zitten fractievoorzitters, raadsleden en andere leden van de politieke partijen. Ze vertegenwoordigen de standpunten van hun partij bij de behandeling van specifieke onderwerpen. Ook ambtenaren kunnen in een commissie zitten als ze meer weten over een bepaald onderwerp dat wordt besproken. Soms worden ook gewone burgers als adviseurs uitgenodigd bij een specifiek project, bijvoorbeeld tijdens besprekingen van het nieuwe zwembad in de gemeente.
Ook kan het zijn dat de burgemeester aanwezig is of een of meerdere wethouders namens het college van b en w. Henk van der Smit legt uit. ‘Tijdens commissievergaderingen kan om een reactie worden gevraagd, bijvoorbeeld om een toelichting te geven op een besluit of als een voorstel onduidelijk is. De wethouder doet dan toezegging of stelt voor om het besluit iets aan te passen. Als er nog erg veel moet worden veranderd, wordt het eerst teruggenomen. De commissieleden gaan dan aan de slag om het besluitvoorstel te verbeteren. In de volgende commissievergadering presenteren ze het vernieuwde voorstel. En dan kan het door naar de raad.’
Ja of nee?
De gemeenteraad gaat over het voorstel stemmen. Is de meerderheid het ermee eens? Dan gaat het stuk als opdracht, oftewel als to-dolijst, naar het college van b en w. Zij mogen de genomen besluiten gaan uitvoeren. Meestal gaat een meerderheid in de raad krijgen niet zo makkelijk. Als velen niet eens zijn met het voorstel, gaan ze uitgebreid debatteren. Een partij probeert hierbij de andere partijen te overtuigen van zijn standpunt. Op deze manier hopen ze dat er wél een meerderheid voor het besluit komt.
Van wens naar werkelijkheid
Gemeenteraad, college van b en w, commissies… Al deze groepjes mensen zijn bezig met het gemeentebeleid, ieder met zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Maar welke weg legt een voorstel nou af? Van het uitpluiswerk tot advies geven en debatteren in de gemeenteraad. En uiteindelijk het college dat het voorstel gaat, of eigenlijk meer laat, uitvoeren in jouw buurt.
Drie gebieden
Elke gemeente heeft meerdere commissies die ieder verantwoordelijk zijn voor een beleidsgedeelte. In Bodegraven-Reeuwijk zijn dat de commissies Ruimte, Bestuur en Financiën, en Samenleving. De commissieleden vergaderen elke maand met elkaar. De commissievoorzitter is altijd een raadslid.
De commissie Ruimte behandelt onderwerpen die alles te maken hebben met de grond die de gemeente bezit. Dus woningbouw, verkeer, openbaar vervoer en milieu en duurzaamheid.
De commissie Samenleving gaat over het sociale domein. Deze commissieleden behandelen onderwerpen als zorg, werkgelegenheid, scholen, bibliotheken en sportvoorzieningen.
In de commissie Bestuur en Financiën worden stukken behandeld die niet onder de andere commissies vallen. Het wordt daarom ook wel de algemene commissie genoemd. Dit clubje bespreekt algemeen bestuurlijke zaken, financiën, begrotingen,
politie en veiligheid. Ook worden er verordeningen en regelementen besproken, een soort wetten die alleen in deze gemeente gelden. Bijvoorbeeld op het gebied van afvalscheiding, regels voor horeca en evenementen of hondenpoep op straat.
Kijk voor de actuele vergaderkalender, en om de vergaderingen live of achteraf te bekijken, op: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/gemeenteraad.
Bekijk hier de infographic uit de krant: